Terminalglasögon för en bättre arbetsmiljö

Terminalglasögon

När det kommer till kontorsarbete och arbete framför en datorskärm så har terminalglasögon visat sig kunna ha en stor inverkan på välmåendet hos många arbetstagare.

Om du har behov av terminalglasögon men inte använder några så kan det innebära huvudvärk, trötthet och även värk i nacken. En bra arbetsmiljö innefattar många aspekter med allt ifrån att sitta med bra ergonomi till att bli erbjuden synundersökning och ha rätt till terminalglasögon vid behov. Detta är något som regleras i Arbetsmiljölagen (se Arbetsmiljöverket) och som anställd ska du bli erbjuden synundersökning av din arbetsgivare om du sitter mer än en timme vid en bildskärm om dagen.

Terminalglasögonen räknas som ett arbetsredskap och är du i behov av det ska du inte behöva betala för det själv. Bara för att du har andra glasögon betyder det inte att du skulle må bättre av att använda terminalglasögon också. Detta är kostnader som är avdragsgill på bolaget så det bör inte vara några svårigheter att få igenom detta. Denna utgift är något arbetsgivare bör ta med glädje för om du faktiskt är i behov av det kommer det vara en billig investering för att du ska kunna arbete bättre. Det är helt enkelt något som förmodligen kommer betala av sig.

Terminalglasögon benämns också ibland som bildskärmsglasögon och datorglasögon men detta är inte lika vanligt. Det finns ett antal olika terminalglasögon att välja på och delas normalt sätt in i tre olika typer som enkelslipade, rumsprogressiva och närprogressiva.

De enkelslipade skulle kunna ses som renodlade terminalglasögon för bildskärmar. De fungerar bäst när avståndet till det du ska fokusera på är mellan 50 och 70 cm, alltså ett ganska normalt avstånd till en bildskärm. Men det fungerar sämre om du varierar ditt arbete genom att fokusera på annat i rummet som är längre bort.

Närprogressiva har ett större och bredare skärpedjup som gör att du kan se upp till 100 cm bort. De rumsprogressiva är avsedda för att du ska kunna fokusera på allt inom ett normalstort kontorsrum, vilket i praktiken innebär från 40 cm till 4 meter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.