Matkassar imponerar med ekologiska alternativ

När matkassen först kom var det inte många som hoppade på tåget men även om början på resan varit trög så har det fram tills idag vuxit sig riktigt stort.

På vägen har du varit problem med att känsliga råvaror som kött inte har hållits tillräckligt kylt vilket bryter mot de riktlinjer som Livsmedelsverket ställer på hantering av mat. Men överlag har det fungerat bra och nya marknader har alltid problem i början på olika plan.

Idag har du ett stort antal olika företag som erbjuder matkasse och möjligheten att anpassa den efter sina egna önskemål har växt. De flesta leverantörer erbjuder t.ex. ekologisk matkasse vilket är bra sätt för den som vill äta miljövänligt och värna om djurens rätt.

För att någonting ska få lov att kallas för ekologiskt så ställs det krav på hur det framställs. Du får t.ex. inte använda konstgödsel eller syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Detta är något som gynnar både miljön och din egen hälsa.

Djuren ska ha möjligheten att röra sig fritt och maten de äter ska vara ekologisk och till stor del odlad på gården. Det är alltså inte konstigt att ekologisk mat ibland kostar mer än annan mat där man lättare kan fuska.

Tittar man näringsinnehållet i maten så kan man tro att ekologisk mat skulle vara nyttigare men faktum är att det inte finns några skillnader här, i alla fall inte enligt den forskning som gjorts hittills. Men eftersom du t.ex. undviker vissa typer av besprutningsmedel kan det ändå vara hälsosammare för dig.

Ekologiska matkassar gör det enkelt för dig eftersom de ofta garanterar att en stor del av innehållet är ekologiska varor. Du slipper leta efter dem i butiken och du slipper välja recept där du kan hitta ekologiska varor. Det är alltså ett enkelt sätt för dig som är upptagen med annat att kunna äta ekologiskt och få hjälp med fantasin till matlagning.

Vill du ta steget längre och göra ett ännu bättre slag för miljön kan du helt välja de ekologiska och vegetariska matkassarna eller varva med dem om du vissa veckor vill hålla nere på köttet och andra veckor inkludera det.

Möjligheten med den ekologiska matkassen är stor och den främsta fördelen som många känner är att man slipper handla allt det där man annars skulle gjort. Det räcker ofta med att man stoppar ner 3-4 extra grejer i korgen eller vagnen för att prisskillnaden mot en matkasse varje vecka ska vara uppnådd.

Är det då varor du köper som du egentligen inte vill ha eller behöver så kanske du sparar pengar med matkassen, slipper onödiga kalorier och kan investera tiden du annars lägger på att handla och bestämma recept till något roligare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *